23. Oktober 2022 Vattenavläsning

Hej!

Dags att läsa av vattenmätaren. Gör detta snarast- ni ombeds betala före 2022115. 

Skicka gärna en bild som epost eller SMS till min telefon  0708-535098  

Ni som inte har vattnet indraget ännu- var snälla och bekräfta om ni förbrukar vatten eller inte!

Ni som redan läst av och skickat till mej- STORT TACK!!

Om jag använder fel e-postadress- vänligen meddela mej!

Frågor kan ställas på epost eller  0708-535098

MVH/ Bosse, kassören

8. Oktober 2022

Man har gjort en provisorisk lagning av pumparna men det kan ge ett varierande tryck på vattnet. Reservdelar är beställda.

8. Oktober 2022 Problem i Pumphuset

Efter ett strömavbrott i natt blev det problem i pumphuset så några blev av med vattnet. Man har lokaliserat felet och påbörjat lagning.

5. Okt, 2021

Påminnelse vattenavläsning o Betalning av fiberfaktura

Nu är det dags för er med vatten att läsa av era vattenmätare! Påminnelse för er som glömt betala era fiberfakturor, de har nu förfallit.

8. Sep, 2020

Fakturor skickade förfallodag 2020-10-06

10. Jun, 2020

Årsmöten

Under rådande omständigheter skjuter vi upp våra årsmöten i Fiber- o Vattenföreningen till ett senare tillfälle.

Styrelsen

Telia har haft tekniska problem sedan igår kväll men det beräknas snart vara löst.

10. Jun, 2020

6/7 -19 Just nu har telia problem i vårt område.

6/7 -19 Just nu har telia problem i vårt område.

3. Jan, 2018

2. Jan, 2018

Telia har problem med Tv via fiber

Ca 3000 kunder i Skövderegionen är drabbade av störningar på Tv via fiber.
Telia jobbar på problemet och hoppas lösa det under dagen!

Tv problem

Flera verkar ha problem med Tv mottagningen både i byn och utanför, så i morgon kontaktar jag Telia.

Information från Telia

Just nu har vi tekniska problem som påverkar bredbandstelefoni. Det innebär att du kan uppleva problem med ringa ut eller ta emot samtal. Det gäller även 112 från bredbandstelefoni. Tekniker jobbar på att lösa felet så snart som möjligt.

2. Jan, 2018

Flera verkar ha problem med Tv mottagningen både i byn och utanför, så i morgon kontaktar jag Telia.

13. Sep, 2017

Information från Telia

I veckan blev det äntligen klart med fiberdragningen fram till Stenåsen.

Problem i skåp

En av medlemmarna har avbrott på fibern! Är det någon mer som har det också hör av er till mig!   

Mariette

Just nu fungerar inte bredbandstelefonin. Jag har anmält detta och tydligen har Telia problem i flera delar av landet.

Telefonavbrott

Det har varit strömavbrott i pumphuset, men nu är strömmen tillbaka så nu ska vattnet fungera igen för er som varit utan!

Vattenavbrott

Natten mellan söndagen 20 november kl.24.00 och måndagen 21 november kl.06.00 kommer fibernätet att helt stängas ner för reparation på Skanovas kabel.

Nedstängning av nät

Fel som uppstått på ledningen från Telestationen Dala kvarn och Nodskåpet Dalaby (Skanovas ledning) är nu provisoriskt lagat. Om ca 3 veckor kommer de att behöva stänga ner hela nätet under en dag för att byta ledning. Vi meddelar så fort vi fått mer information om tidpunkt.

Problemet som uppstått var att råttor gått in i Skanovas brunn vid Mossagården och vidare några meter in i ett rör och där gnagt på fiberkabeln. Vi har fått information om att två kunder drabbats.

Om fler störningar uppstår hör av er till Mariette

0500451007

0768516853

Tillfällig lagning av fiber!

Just nu pågår en lagning på ledningen mellan Dalakvarn och skåpet i byn.

Om ni råkar ut för driftstörningar hör av er till Mariette

0500451007

0768516853

Fiberarbete pågår

Just nu pågår en lagning på ledningen mellan Dalakvarn och skåpet i byn.

Om ni råkar ut för driftstörningar hör av er till Mariette

0500451007

0768516853

27. Mar, 2015

Alla har nu fått fiber framdragen!

Kan du lägga ut på hemsidan att inga bokar sig för tjänster än!
Vi har inte säkerställt att Telia har rätt lista. Vi måste säkerställa att vi har gjort rätt på station och Telia har gett oss rätt uppgifter!

05. Feb, 2015

Fibernätet klart!

Igår blev de sista felkopplingarna åtgärdade så nu är vi äntligen igång! Ni kan nu beställa tjänster! 

Det enda som återstår är Stenåsen där man måste byta ut en del av slangen.

Nedan finns bra länkar ni kan titta på om ni inte gjort det tidigare.

16. Jan, 2015

Bredbandswebben

Koppla ihop medieomvandlaren och en dator med nätverkskabel som du sätter i uttaget LAN 1. Starta webbläsaren och gå in på bredbandswebben om inte detta sker automatiskt.

https://www.bredbandswebben.se/start/

Bra länk hur man kopplar in mediaomvandlaren

Bredbandswebben

Koppla ihop medieomvandlaren och en dator med nätverkskabel som du sätter i uttaget LAN 1. Starta webbläsaren och gå in på bredbandswebben om inte detta sker automatiskt.

Bra länk hur man kopplar in mediaomvandlaren

21. Dec, 2014

Fibernätet inte klart!!

Vi vill uppmärksamma alla på att nätet inte är komplett ännu. Telia har inte provkört och lämnat klarsignal till oss. Tänk på att ha strömmen kopplad till dosan som är inmonterad – då kan Telia läsa av att det fibernätet är aktivt.

Nu återstår att säkerställa att adresslistorna är helt kompletta så att rätt signaler går till rätt fastighet. Därför kan man inte teckna avtal ännu.

Vi lämnar besked så fort det är klart. Vi ska också få fram kontaktuppgifter vart man ringer om det är något som krånglar, allt detta kommer att finnas på hemsidan när nätet är klart.

Ingen gruppupphandling av tjänster

Styrelsen har arbetat med att undersöka möjligheter till gruppavtal men det går inte att teckna med Telia eftersom dom är vår kommunikationsoperatör, konkurrenslagstiftningen förbjuder det. Gruppavtal tecknas också ofta på lång tid 7-10 år vilket vi i styrelsen tror kan vara till nackdel att vi blir bundna så länge. Tecknar man ett eget avtal är det i vissa fall bara 1 mån uppsägnignstid.

Vi vet också att medlemmarna vill välja olika alternativ. En del vill bara teckna sig för tv, några vill bara ha bredband och några vill ha telefoni eller kanske alla tre tjänsterna. Varje medlem får teckna sitt avtal efter behov!

När du väljer avtal – fråga och jämför

Anders Johansson i styrelsen har ägnat en dag till att kolla utbud, priser, alternativ m m och han vill uppmärksamma alla på att verkligen kolla upp ordentligt vad som ingår. Via www.bredbandswebben.se kan man se vad som finns att välja på, men ring och fråga – ibland finns det tillkommande kostnader som är svåra att se. Tänk på att man inte behöver teckna sig för alla tre tjänsterna (tv, bredband och telefoni) utan du kan välja det du behöver. Jämför priserna! Fråga också vilka installationer du själv måste göra om du tex har två tv-apparater.

När du går in på bredbandswebben och söker din adress så var noga med att också fylla i siffran om det finns flera fastigheter med samma namn t ex 1 och 2. Alla adresser är inte kompletta hos Telia ännu så några av er kanske får beskedet att ”ingen fiberanslutning finns”. Avvakta några dagar och försök igen när vi har lämnat klartecken på att nätet har startat hos alla.

Gott Nytt Fiberår

Styrelsen har arbetat för och hoppats på att vi skulle bli klara med fibernätet under 2014. Och det var vi nästan men ett litet stopp försenade oss de sista veckorna. Men nu ser vi fram emot 2015 när alla medlemmar kan komma igång med sina tjänster. Som vi sagt tidigare är fiber en investering för framtiden och målsättningen är att fiberutbyggnaden ska komma många till del under lång tid framöver.

God jul och Gott nytt år från styrelsen

12. Dec, 2014

Installationerna fortsätter

Den här veckan har de flesta medlemmarna fått en mediaomvandlare installerad. Nu återstår sammankoppling och test av hela nätet.
Allt är inte klart!! El Tel måste får göra klart och lämnar oss besked innan vi kan börja använda nätet.

Vi i styrelsen fortsätter att undersöka om vi kan göra en gemensam upphandling av tjänster i nätet t ex tv, telefoni och bredband. Vi vet alltså inte idag om vi kan få ett gemensamt avtal. Beslut tas på ett styrelsemöte torsdag 18 december.

Om du vill avvakta för att se om föreningen kan teckna ett avtal så måste du vänta med att beställa tjänster.

Men om du redan har bestämt dig så är det helt fritt att teckna ett avtal med vilken leverantör man själv väljer, det har varit utgångspunkten för öppen fiber som vi har byggt. Tänk bara på att nätet inte är helt klart innan alla är inkopplade och vi får ett klartecken från leverantören. Besked kommer på hemsidan.

Så fort vi har besked om när nätet kan användas lägger vi ut information på hemsidan - titta hit ibland.

Hälsningar
Styrelsen

8. Dec, 2014

Information om tjänsteleverantör

Nu kommer de sista installationerna att göras under veckan. Därefter får vi klartecken när hela fibernätet är igång.

Vi i styrelsen fortsätter att undersöka om vi kan göra en gemensam upphandling av tjänster i nätet t ex tv, telefoni och bredband.

Flera företag vi har frågat säger att dom INTE kan lämna pris INNAN hela nätet är i drift. Det innebär att alla installationer (lådor uppsatta) måste vara klara, Telia måste har provskickat signaler och godkänt att det finns ett färdigt fibernät i Dala. Flera leverantörer tex AllTele, NetatOnce, Telia m fl kan inte lämna pris innan nätet är klart. Vi vet alltså inte idag om vi kan få ett gemensamt avtal.

Om du vill avvakta för att se om föreningen kan teckna ett avtal så måste du vänta med att beställa tjänster. Vi hoppas kunna få svar innan mitten av januari, en del kanske har lite julledigt på försäljningsavdelningarna.

Men om du redan har bestämt dig så är det helt fritt att teckna ett avtal med vilken leverantör man själv väljer, det har varit utgångspunkten för öppen fiber som vi har byggt. Tänk bara på att nätet inte är helt klart innan alla är inkopplade och vi får ett klartecken från leverantören. Besked kommer på hemsidan.

Nu hoppas vi att det sista installationerna ska gå bra och att vi verkligen går i mål med ett fibernät innan årsskiftet.


Hälsningar från styrelsen

4. Dec, 2014

Installation av mediaomvandlare

Eltel kommer att installera våra mediaomvandlare 8-9 o11 december. De hör av sig innan. Ni som måste borra se till att det är gjort, 12 mm borr är det som gäller.

8. Nov, 2014

Installation av lådan som delades ut.

Arbetet med att installera fiber fortsätter. Nu ska den ”låda” som vi har delat ut installeras i varje fastighet och därefter kan signalerna testas. El Tel kommer att installera hos alla, förutom hos dom som har hört av sig till styrelsen och tackat nej till installation. Detta ingår inte i den budget vi har gjort för arbetet och det kommer en separat faktura på denna installation. Lådan ni fick i kassen vi delade ut ingår däremot, den är betald.

Vi lämnar nu en lista till El Tel som kontaktar alla när det är dags för installation, det kan dröja ett par veckor. Läs på hemsidan om placering av lådan och tänk på att du måste borra för framdragning innan El Tel kommer.

Det här är prislistan från El Tel.

Hjälp med att sätta upp mediakonverter + villapatch mellan uttag och mediakonverter. Villapatch = sladd(fiber) mellan fiberurtaget som vi har monterat och den utrustning som ni fått från Telia (som delades ut i en kasse).

Montage med 1m – 5m villapatch 770:-

Montage med 6m – 15m villapatch 945:-

I priset ingår ingen håltagning i innerväggar. Priset är beräknat på max 1 timma per hushåll. För de flesta blir det 1m eller 2m villapatch.El Tel kommer alltså till alla som inte meddelat ”nej tack” till styrelsen.

Hälsningar

Styrelsen

8. Nov, 2014

Installation av lådan som delades ut.

Vi har fått frågor om vad som händer framöver och vi vill förtydliga den informationen som har skickats ut.
Tänk på att det är mer som ska göras klart innan vi kan få tv och telefon via fibernätet! Det är inte klart för att användas. Vänta med att säga upp dina avtal innan vi har en tidsplan klar!
Håll utkik på hemsidan så får du information!

Arbetet med att installera fiber är uppdelat i tre delar.

1. Ett företag blåser in fiber i slangarna och sätter upp en liten låda inne i varje hus. Det har nu El Tel gjort och är snart klara med alla hus. Fibern går inte att använda ännu!

2. Därefter kommer föreningens styrelse att få en leverans av "boxar" (mediaomvandlare) som ska delas ut till varje hus och sättas upp inne i huset (det är det som finns i beskrivningen öppet nät). Boxarna levereras av Telia (obs, det ingår inte tv/bredband i detta!) och det är föreningen som har tecknat det avtalet. Kostnaden för denna boxen ingår i det som var och en betalar för fiberinstallationen. OBS! Vi vet ännu inte när dessa boxar kommer att levereras!

När båda boxarna finns på plats så går det fram en fibersignal till huset och boxen omvandlar till ett signalsystem som senare kan användas till tv, bredband och telefon.

3. Nästa steg är att var och en bestämmer vilka tjänster man vill ha och av vilken leverantör. Det kan vi inte börja med ännu och du kan inte redan nu ringa till tex Telia och beställa tjänster. Vi måste bli klara med steg 2 först! Vänta med att säga upp dina avtal innan du vet när vi kan börja få tjänster via fibernätet.

När vi har kommit så här långt kommer föreningen att ta in ett prisförslag från några leverantörer. Vi får inga priser från olika leverantörer förrän del 2 är klar.
Efter det tecknar var och en kan välja själva avtal med en leverantör, var och en måste ha sitt eget avtal och få sin egen faktura. Det är det som kallas öppet nät. Man kan välja paket med tv, bredband och telefon eller kanske bara delar av det.

Vi vet att många väntar på att det ska komma igång och vi i styrelsen försöker få installationer och leveranser att komma så fort som möjligt. Men det är många olika företag inblandade så det tar tid. Vi har haft kontakt med andra föreningar och det är tyvärr så att för dom flesta tar det tid att få allt på plats. Vi strävar på och försöker få det klart så snabbt det går.

Hälsningar
Styrelsen

03. Okt, 2014

I dag har de börjat blåsa fiber till kunder i byn, 11 stycken återstår + några stopp på landsbygden.

16. Sep, 2014                   

I dag var det dags för besiktning av fibernätet på den del vi sökt bidrag för kanalisationen.

16. Sep, 2014                   

I dag var det dags för besiktning av fibernätet på den del vi sökt bidrag för kanalisationen.

11. Sep, 2014

Lite mer information om fibersinstallationen.

Stora delar av stamnätet är färdigt (förutom Dala By)

I början på nästa vecka så blåser vi sista sträckan fram till nodskåpet och planen är att i slutet av veckan börja ringa kunder för installation.

28. Aug, 2014

I dag har den första kunden fått sin fiber inblåst! Dax för er andra att börja tänka på er inblåsning. Kan ni inte vara hemma och öppna ta hjälp av någon granne eller hör av er till mig, Mariette. Dosan hamnar exakt där ni dragit in slangen. Installationen tar ca 1 timma per kund.

Här installeras dosan.

Här svetsas kabeln.

Det slutliga resultatet.

Det slutliga resultatet.

13. Maj, 2014

Eltel håller nu på med kabelbyte mellan telestationen och dala. Nästa vecka börjar de blåsa mellan skåpen. Viktigt, nu behöver de fastighetsbeteckningar och telefonnummer till alla så ni som vet med er att ni ej fyllt i blanketten gör detta så fort som möjligt!

Mariette

04. Juli, 2014                     Nu blåser de fiber mellan skåpen. Bara byn och några mindre

                                               sträckor kvar + att några skåp ska upp.

25. Apr, 2014

I dag har Carl-Eric äntligen lyckats få tag på någon på Telia som kan behandla vår offertförfrågan om Kommunikationsoperatör.

Mariette

3. Maj, 2014                         Nu har de börjat gräva i Dala by.

16. Apr, 2014

16. Apr, 2014

Dagsinformation från ELTEL

Kabel och skåp till utbyggnaden från Dala station ligger på vårt lager.
Det fattas bara några saker som var restnoterade men det kommer nog veckan efter påsk.
Vi hoppas att vi då kan börja med utökningen och när den är klar så drar vi igång med kundanslutningar.

Hemsidesläpp

9. Apr, 2014

I dag släpper jag äntligen hemsidan! Ni får ha förståelse för att den är under uppbyggnad.

Mariette

Inga besked om offert

8. Apr, 2014

Trots påstötningar till Telia har jag inte fått någon offert på kommunikationsoperatör. Jag mailar en till två gånger per vecka, nu kommer jag också be Per Augustsson på Falköpings kommun om lite "hjälp".

Agneta

Grävning i Dala by

Hemsidesläpp

Thomas börjar grävningen i Dala by den 15 april vid villorna. Christer och Anders ritar ledningsdragningen i veckan och begär utsättning av ledningar.
Därmed kan hela ledningsdragningen bli klar i april.

Carl-Eric

9. Apr, 2014

Trots påstötningar till Telia har jag inte fått någon offert på kommunikationsoperatör. Jag mailar en till två gånger per vecka, nu kommer jag också be Per Augustsson på Falköpings kommun om lite "hjälp".

Agneta

31. Mar, 2014

Offert förfrågan

Idag den 30 mars har jag skickat en offertförfrågan till Telia om avtal som kommunikationsoperatör (kallas KO). Falköpings kommun har tecknat ett ramavtal med Telia och avsikten är att vi ska kunna nyttja det avtalet. Det är kommunikationsoperatören som ser till att signalerna går fram i fibern. När det är klart kan vi sedan välja tjänsteleverantörer för telefon, bredband och TV. Det blir ett öppet nät som innebär att det finns flera olika leverantörer att välja emellan.

Agneta

31. Mar, 2014

Idag den 30 mars har jag skickat en offertförfrågan till Telia om avtal som kommunikationsoperatör (kallas KO). Falköpings kommun har tecknat ett ramavtal med Telia och avsikten är att vi ska kunna nyttja det avtalet. Det är kommunikationsoperatören som ser till att signalerna går fram i fibern. När det är klart kan vi sedan välja tjänsteleverantörer för telefon, bredband och TV. Det blir ett öppet nät som innebär att det finns flera olika leverantörer att välja emellan.

Agneta

22. Mar, 2014

Fiberblåsning

Inblåsningen försenad på grund av att det inte finns tillräckligt med fiber i Dala utan de måste blåsa in mer fiber från Dala station. Nu efter mötet vet vi hur många medlemmar vi blir och då kan de blåsa efter den informationen.

Mariette

22. Mar, 2014

Hemsidearbete

Håller nu på att snickra ihop en hemsida för att kunna presentera den för styrelsen vid nästa möte.

Mariette

21. Mar, 2014

Nya Medlemmar

I går på årsmötet anmälde sig 16 boende från byn till vår förening. Vi är nu 55 medlemmar

Mariette

21. Mar, 2014

Nya Medlemmar

I går på årsmötet anmälde sig 16 boende från byn till vår förening. Vi är nu 55 medlemmar

Mariette

Rubrik

Det här är en paragraf. Klicka här för att lägga till din egen text och redigera paragrafen. Det här är rätt ställe att skriva lite mera om dig själv och introducera webbsidan för dina besökare.